Ismertető

A planetárium az „égbolt színháza”, mely egy kupolafelületre (félgömbre) a csillagos égbolt valósághoz megtévesztően hasonló látványát vetíti. A kupolán nappal vagy borult időben is megjeleníthető az éjszakai csillagos égbolt valósághű képe, az időjárási feltételek és a napszakok nem befolyásolják a vetített égbolt megtekintését. Olyan csillagokat és csillagképeket is láthatunk, amelyek napjaink fényszennyezett városi ege alatt nem észlelhetők.

planetariumA planetárium egy olyan színházszerű intézmény, mely elsősorban a csillagászati témájú ismeretterjesztés, oktatás és szórakoztatás céljait szolgálja. A legtöbb planetárium fő jellegzetessége a belülről pontosan félgömb alakú kupola. Erre vetítik ki az égbolt csillagait, a bolygókat és egyéb égitesteket. A vetítést egy speciális planetárium-gép végzi, lehetővé téve az égbolt ábrázolását a Föld bármely pontjának és bármely időpontnak megfelelően.

Nappal és zuhogó esőben is a planetárium kupolájára tudjuk varázsolni akár a tízezer évvel ezelőtti csillagos égboltot. Szemléltetni tudjuk az égitestek mozgását, és mutatunk űrszondák által a bolygókról, holdjaikról, kisbolygókról, üstökösökről készített színes közelképeket, valamint a világ legnagyobb távcsöveivel több órán át fényképezett felvételeket csillaghalmazokról, csillagközi anyagfelhőkről, galaxisokról, stb. A Föld forgását szimulálva azt is játszhatjuk, hogy képzeletben fölgyorsítjuk az időt, sőt olyat is, mintha űrhajóban lennénk. (Igazi rakétakilövést is tudunk mutatni.) Mindezt gyerekek, felnőttek egyaránt élvezik.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően napjainkra már a planetáriumok világába is beköszöntött a digitális korszak. Ezzel együtt pedig a kisebb, mobil kupolák időszaka is elérkezett. 3-8 méteres belső átmérőjű kupolákban 2-3 FullHD projektor segítségével vetítenek változatos műsorokat. Ma már nem csak a csillagászat témakörével foglalkoznak, a természettudományok szinte minden ágával kapcsolatosan találhatóak műsorok. Az új technika segítségével utazhatunk az időben, hogy láthassuk a kezdetektől a galaxisok, naprendszerek kialakulását, láthatjuk a föld fejlődését. Felfedezhetjük a zátonyok világát, a legkisebb élőlényeket Földünkön, vagy éppen a vulkánok működését. Egy dolog nem változott: a planetáriumok célja továbbra is az ismeretterjesztés, csak a mögötte álló technika fejlődik, így a látvány egyre lélegzetelállítóbb.

Mi, az Astradomusnál arra törekszünk, hogy elsősorban a fiatalsághoz eljuttassuk ennek a mérhetetlen tudásnak egy apró szeletét, amit a tudomány felhalmozott. Planetáriumunk kiválóan alkalmas mindenekelőtt külön iskolai osztályok fogadására, és nekik speciális rendhagyó órák tartására, viszont nem alkalmas nagy bevételt hozó, tekintélyes létszámú közönségre épülő műsorok tartására. A 6 méter átmérőjű kupolánk alatt egy osztály fér el kényelmesen.

A planetárium legfőbb sajátossága az a szemléltetési lehetőség, amivel sok esetben egyszerűbben és érthetőbben lehet megtanítani különböző jelenségeket, mint iskolai körülmények közepette.